fredag 17. juli 2009

ABC i ord og bilde ~ T står for...


Tyskerbunkersane/tyskerfortet på Lammetun!!
Det offisielle navnet er Lammetun Kystfort, men tyskerbunkersane7tyskerfortet er benevninga på folkemunne...
Krigshistoria i Fjaler:
Kystfortet på Lammetun vart bygt frå oktober 1941, og skulle saman med Fure-fortet ha kontrollen med Vilnesfjorden og Bufjorden, og sperre innløpet til Dalsfjorden.
Etter at bygdefolk og buskap var tvangsflytta, starta arbeidet på eit stort fjellanlegg med kommandoplass og forlegning for soldatar i ein tunnel under kanonstillingane. Mykje av arbeidet vart utført av russiske krigsfangar, som vart skyssa til Lammetun frå fangeleiren i Fureneset med motorbåten "Fagervik I" frå Leitet.
Dei første kanonane på Lammetun var franske feltkanonar frå første verdskrig. Seinare vart dei erstatta av fire av nyare dato. Granatane frå Lammetun-kanonane kunne treffe mål 16.000 meter unna. Ved fortet på Lammetun var det 96 befal og soldatar. Det var stridsklart i juni 1942, men var ikkje ferdig utbygt då krigen tok slutt. Kring fortet vart det også sett opp ein del falske kanonar bygde av tømmerstokkar og finér for å lure fiendande ved eit åtak.
Etter krigen vart det rydda bort i alt 3066 miner kring fortet, og ein tysk offiser vart hardt skadd då ein mine gjekk av. Heilt fram til 1969 vart det funne miner på Lammetun.
(NRK: fylkesleksikonet)
Vi har hatt mange turar inn i og rundt fortet opp gjennom åra, og ungane synst det er like gruspennande/skummelt kvar gong.
Eg synst området er glimrande til å halde historia ved like, og brukar aktivt å snakke om krigen og krigshendingane når vi vandrar rundt.
Borna som veks opp i dag bør kjenne til denne delen av historien, og ved at dei får sjå områder som har vore brukt til krigshandlingar, føler eg at dei oppnår ein bedre forståelse av kva dette kan gå ut på...
Vi har snakka mest om kva som skjer når det er krig, eg har enno ikkje snakka så mykje om jødeforfølgelse og dei grufulle handlingane som føregjekk, dette er dei framleis litt for små til å forstå. Men det kjem etterkvart som dei vert eldre...
Ein kjenner verkeleg historiens sus ved å vandre rundt her, og eg merkar at ungane og vert høgtidssame av å få sjå, gå i trapper, kjenne og ta på instrumenta, veggane, dei trange romma....
Spennande å lese kva som står på skilta og tolke det.
Her er vi oppe på kommandorommet/vakttårnet...
Det er utruleg flott bygd og konstruert!!
Telefonen, eit slags morseapparat trur eg(?) og ei flott steintrapp.
Bilde frå krigen, navigasjonskart og landemerka til å navigere båtar og fly etter..
Landemerka er malt på veggane.
Ein pust i bakken og tid for ettertanke...
Gutane peikar seg inn på neste undersøkelsesobjekt;9)
"Tante...Mamma...Skal vi ned der?"
Her har vi komt ned til ein av dei mindre bunkersane, her er det og ei kanonstilling, og små avlukke som kanskje har vore brukt til soverom?
Det var ei omvisning i noko av vår lokale krigshistorie, eg håpar du har funne det interessant:0)
For fleire spenande T-tolkningar, klikk HER

21 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, dette er det viktig at verden ikke glemmer. Har pratet en del om krigen og krig generelt her i huset, også. Stedet du viser, minner om Hegra Festning i nord-trøndelag. Gruskummelt der også (og litt klaustrofobisk nede i bunkersene). Utrolig hvordan ting var - og for ei utvikling det har vært siden da. På godt og vondt. Ha ei fin helg, min venn! Klem fra Randi**

Madame sa...

Det var spændende at læse og at se dine billeder - det er lidt uhyggeligt at tænke på krigens tid. Men jeg synes, det er utroligt vigtigt, at vores børn kender vores historie.
Dejligt bud på ugens opgave :-)

Som dagene går sa...

Så fint at du deler dette med oss. Slike konkrete ting som dette anskueliggjør krigshistoria bedre enn bare ord. Viktig for den oppvoksende slekt å å kjenne vår historie.
God helg til deg og dine.

Petunia sa...

Vet du! Det er så viktig at historien ikke gåt i glemmeboken. Når besteforeldre generasjonen vår er borte, hvem skal da fortelle den videre hvis ikke foreldre generasjonen og vi tar tak i det. Mine forledre var barn da krigen herjet landet og det de husker, er bare det som mine besteforeldre har fortalt dem.
Veldig flott lesning dette og vi må ikke glemme nei - for vi må ikke la det skje igjen.

minishabby sa...

Spennende bilder du viser nå Line, og spennende historie. En skal ikke glemme, og det er viktig at kommende generasjoner lærer.
Ha en flott helg vennen.
Klem Elin!

Rimkogeren sa...

Vildt flotte billeder. Minder fra en svunde ond tid!

Tofo sa...

Spennende lesning! Og spennende å komme inn i disse bunkersene...og litt uhyggelig/skummelt også...
Klem:-)

Lavynnia sa...

Hei, tusen takk for kommentar! Jeg har forståelse for at folk synes slike kort er skumle, jeg husker selv at jeg ikke skjønte noe særlig av dem, og trodde at de skjulte vonde, fæle ting.

Men jeg har lest et par bøker om at selv om man skal "respektere" tarotkort, så skal man også bruke dem til akkurat det du selv ønsker å bruke dem til.

Jeg har jo nevnt det på bloggen min, men man kan jo titte på bildene og skrive noveller/fortellinger utifra dem. De kan sikkert være veldig inspirerende:)

Eller man kan bruke dem til å male/tegne selv, kanskje man tilogmed kan forstørre bildene og bruke dem som plakater eller bilder hjemme hos seg selv?

Det er bare fantasien som stopper deg!

Ha en fin kveld!

Malys krok sa...

Huff ja, dette må fortelles og ikke glemmes. Grufulle ting som skjedde. Og det mener noen ikke er sant... disse bunkerne gjør sitt til at ting blir husket. Den oppvoksende slekt må få vite..
Takk for kommentar, Line, og god helg ønskes fra Margit.

Anonym sa...

Et flott og viktig innlegg du deler med oss denne gangen!
Vi må ikke glemme.. og den oppvoksende slekt må få vite!!

Hobbygåsa sa...

Oj så flott innlegg du har laget! Fine bilder og nyttig info - kjempefint. Ha en fin helg!

Flittige hender sa...

Du for et flott innlegg du har laget med ord og bilder. Takk for interesant lesing :0)

Camilla :) sa...

Mange flotte bilder, spennende å se bilder og høre historier fra krigen, det er noe jeg vil fortelle til mine barn etter hvert som de blir større.

Gärdsmygen sa...

Intressant inlägg och absolut viktigt att inte glömma bort att föra detta vidare till yngre generationer.

TorAa sa...

Kjempebra med slike påminnelser.

Selv holder vi sommerhus ikke langt fra Oscarsborg, som jo har en helt spesiell plass i Norgeshistorien.

Anonym sa...

Sånn flott måte for barn å få lære historie på. Jeg kan huske fra min barndom hvor (gru)spennede jeg syntes det var å høre de voksne fortelle fra krigens dager. Den gangen var det jo også tett inn på i tid.
en fin dag til deg.

mormonsen sa...

Jeg er visst vel mye i feriemodus. Kan skjønne jeg ikke skulle kommentere som anonym...:)

siupsa sa...

Åja, sånne steder gjør historien mer levende og er veldig bra at de er åpne for almennheten, kjenner igjen den følelsen av å være sånne steder, men føler seg berørt.

Viola sa...

Mye grufullt skjedde under den krigen. Og her var det mange spor. Det er litt nifst å gå på slike steder synes jeg, men historien må heller ikke glemmes. Flott bidrag! :)

sologbolig sa...

Eit godt t-innlegg. Så viktig at vi ikkje gløymer ei slik krigshistorie.Og viktig at barna får høyre om det og sjå.
Ha ein fortsatt fin sommar.

Ramme alvor sa...

Nesten litt skummelt og veldig alvorleg. Det er godt å ta seg tid til å minnast slikt som dette...

Klem!