fredag 3. juli 2009

ABC i ord og bilder ~ R...


Vekene flyg og vi er allereie komne til bokstaven R i alfabetet. Med det fantastiske veret som har erobra landet har det ikkje vore mykje inneliv og pctid, men bostavleiken til Petunia kan ein jo berre ikkje gå glipp av:0)

Eg har valgt å ta føre meg REGN!!
Vertypen som dei fleste nordmenn elskar å hate;0)
Men då må vi vere klar over at det finst ikkje dårleg ver, berre dårlege klær...
Å vere ute i øsande pøsande regnver kan vere ein flott opplevelse og ikkje minst oppfriskande berre ein er riktig kledd.Se regndråper faller fra skyen ned,

tippe tapp tapp tapp,

tippe tapp tapp tapp.

Og skyen den seiler så glad av sted,

tippe tapp tapp tapp

tippe tapp tapp tapp

Se blomstene strekker seg opp på tå

tippe tapp tapp tapp

tippe tapp tapp tapp

litt regn er det sannelig godt å få

tippe tapp tapp tapp

tippe tapp tapp tapp
Regn har ei stor rolle i vatnets kretsløp, der fuktigheit frå havet fordampar og kondenserar til skyer, for so å falle tilbake til jorda som nedbør, og til slutt renn tilbake igjen til havet via elver. Ein liten del av vassdampen i lufta kjem også frå vegetasjon.
Regnmengda vert målt med ein nedbørsmålar
, og vanligvis uttrykt i millimeter. Nedbøren vert målt i løpet av ei tidsperiode, som regel 12 eller 24 timer (eit nedbørsdøgn). Dersom det kjem 1 mm regn på 1000 m2 tilsvarer det 1 m3 eller 1 tonn vann. 1 mm regn fordelt på ein kvadratmeter er altså 1 liter vatn. I Norge blir nedbørsmålarane tømt til faste tider kvar dag og vidareformidlet til Meterologisk Institutt. I tillegg har ein automatiske nedbørsmålarar (Pluviometer) som registrerar nedbøren fortløpande.

Regndråper
Fallende regndråpar
vert ofte teikna som ei tåre — runde i botnen og smalare på toppen — men dette er ikkje riktig. Berre dråpar som dryp frå eit legeme er tåreforma i det dei vert danna. Små rgndråpar er nesten runde, mens større dråper er heilt flate med same form som ein hamburger. Svært store regndråper har form som ein fallskjerm. Philipp Lenard studerte forma på regndråpar i 1898. Han fann ut at små regndråpar (mindre enn 2 mm i diameter) var så godt som sfæriske, og jo større dei vart (til omtrent 5 mm i diameter) jo flatere vart dei. Vart dei større enn 5 mm blei dei ustabile og delte seg opp. I snitt er regndråpar 1 til 2 mm i diameter. Dei største regndråpane som er registrert var så store som 10 mm. Det var i Brasil og på Marshalløyene i 2oo4
. Dette vart forklart ved kondensasjon på store røykpartiklar eller ved kollisjon mellom dråper i små område med store mengder flytande vatn.
Regndråpar treff bakken med si terminalfart
, som aukar med dråpestørrelsen. I havnivå utan vind vil yr
med dråpestørrelse på 0,5 mm ha ei fart på omtrent 2 m/s, mens dråpar på 5 mm har en fart på rundt 9 m/s.


Generelt har regn ein pH
like under 6. Dette kjem av at atmosfærisk karbondioksid blir løyst opp i vassdråpane og dannar små mengder med kolsyre, som senker pH-verdien. I enkelte ørkenområder kan støv i lufta føre tilkalsiumkarbonat i dråpane som nøytraliserar syra, slik at regndråpane kan bli nøytrale og til og med basiske. Regn med pH under 5,6 blir regnet som sur nedbør.


Av og til kan ein merke at det regnar kraftigare like etter eit lynnedslag
. Dette kjem av bipolaspektet i vassmolekylet. Det intense elektriske og magnestiske feltet som lynet genererer tvingar vassmolekyla i den nærliggande lufta inn i rekker. Desse molekyla dannar då trådar med vatn, og når det elektriske og magnetiske feltet forsvinner, dannar desse vasstrådane dråpar som så fell som intenst regn. (Saksa frå Wikipedia)Og visst kan vel regn vere vakkert, ikkje sant???For fleire flotte bokstavleikinnlegg, klikk deg inn HER

21 kommentarer:

Guttemamma sa...

Hei Line!!! Bare innom for å ønske deg en strålende sommer og for å si at rgenet helst kan komme på nettene...:-)klem

Tofo sa...

Dette var jammen et innlegg i en bergensers rette ånd! Helt enig, det finnes bare dårlig klær, MEN når vi hadde en rekord på 153mm på et døgn for få år siden, og flere kjellere ble full, da må jeg si jeg måtte klage...bittelitt;)
Mye intresant å lese!

JULIE K sa...

Jeg vil veldig gjerne ha regn nå : )

Evami sa...

Regn er et bra bidrag på R.. Selv om vi liker sol best,så er det noe fascinerende med regn også. Sommer regn er noe av det beste regnet,det bare stri regner og så er dte varmt og godt etter på! Det eneste dumme er at vi da har fått kjelleren full av vann noen ganger... Men det skal være retta på nå,og ingen innslag på 2 år.Yeah...

VI får nyte sola mens vi kan,for vi bor i Norge og regnet kommer vel før vi aner det:) HA ei flott helg Line:) Klem Eva

Malys krok sa...

For mye og for lite har ingen smak, heter det. Så og med regnet. Fine regn og vannbilder med god tekst til.
God helg fra Margit.

Petunia sa...

Vi kunne trenge litt regn nå - ja, faktisk. Men det er lovet til uken når vi begynner ferien:P
Jeg bare elsker den regler. Tror det var det første jeg lærte utenatt på skolen. Sitter som spikret. Kan du forstå det? Hadde hatt mer brukt for å ha andre ting lagret på harddisken min - som avtaler og telefonnummer. Men de må jeg skrive ned i almanakken.
God helg til deg og dine!

Sommertid sa...

Flotte regnbilder.
ja, selvom jeg elsker sol og sommer så trenger vi regn nå...og det skal visst komme til uka her..og jeg har også tatt for meg regn i abc'n idag..pluss noe annet...
Ha en fin fredag og go helg.

Anonym sa...

En pæn del danskere har det som Jer, mener at det regner alt for meget. Men nu, hvor den ene hede dag afløser den anden, hungrer de efter helsende regn, også fordi deres blomsterhaver tørster og græsplænerne sygner hen. Ak ja ;-)

Rigtig god weekend!

Rimkogeren sa...

Fint R-indlæg.
Skulle du se en enkelt regnsky eller to, så send dem ekspres ned til Lolland.
Jeg skal nok betale evt. porto.

Anonym sa...

Ikke si det til noen, men det hadde gjort seg med bare EN liten regnskur nå. Men bare EN! Og helt enig; det er herlig forfrsikende å være ute i øsepøse regnvær! God helg til deg, min venn!

Siw Aina sa...

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær... Det ordtaket er det teiteste jeg hører *knegg*
Jeg fryser alltid mellom november og april jeg, samma søren hvor mye klær jeg pakker på meg *fnis*
Mange flotte bilder, vist er det kjekt med regn også :)

Fjordheim sa...

Flotte regnværsbilder.
Ønsker deg ei riktig god helg :)

mormonsen sa...

Sommerregn er mitt favorittvær. fortrinnsvis med regnbue! Supert R-ord! God helg!

minishabby sa...

Du er helt rå på bilderedigering Line. Kjempeflott!
Ha en flott helg.
Klem fra meg!

Anonym sa...

Så morsomt å lese dette akkurat nå! Vi har nemlig nettopp hatt et forrykende regnvær med både lyn og torden så det holder!
Jeg var ute da det begynte, uten riktige klær, men det var bare deilig å kjenne de kjølige dråpene mot huden. Vi har jo hatt det relativt hett den seneste tiden, så jeg håper tordenværet vil bidra til en litt friskere luft!

Beate sa...

Det med vær er litt merkelig, nå som sola skinner har vi nesten glemt alt regnet, og så fort det begynner å regne igjen, har vi glemt alle disse flotte soldagene. En tur ut i regnet, iført skikkelig regntøy, eller ute i varmt sommerregn iført lette sommerklær er herlig.

Vet du, jeg har enda ikke vært på tur rundt Runde med båt, men jeg har et mål om at det skal bli en sånn tur på oss i løpet av sommeren

The single girl! sa...

Ja, jeg er vel en av de som oppriktig talt er glad i regn! Jeg er ikke så glad i kulde, men regn er som oftest bare koselig uansett klær! Jeg er jo vanntett og med svømmehud mellom tærne som alle Bergensere er!! Hehe!
Faktisk, da jeg gikk på skole på GranCanaria så ringte jeg hjem til mine foreldre midt i skoletimen fordi det regnet ute, og alle Bergensere fikk 5 min pause! Hehe! Er avhengig!! Hehe!
Så virkelig flott tolkning, lære noe nytt gjorde jeg også!

Ha en strålende helg!

HildeS sa...

Se der ja.. Flotte bilder av regn.. Men vi er jo veldig glade for å slippe den slags vær akkurat nå for tiden er vi ikke??

TorAa sa...

Så fint du tar opp et så utrolig viktig emne som regn.
Vi i Norge klager over regn, til tross for at hele vår levestandard (i det minste før olje/gass) er helt avhengig av regn. Det moderne Norge er bygget rundt regn og vann i mengder.

Og når jeg hører værmeldingen: Fint vær -> Sol og oppholdsvær, tenker jeg ofte på de millioner som bor der de bare drømmer om regn.
Jeg har sett det selv og vært i verdens tørreste strøk, der det ikke har vært målt nedbør siden de startet med målinger rundt 1870. (Atacama-ørknen i Chile).

Og derfor er det så utrolig viktig med å forstå uttrykket:
Det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær.

Kjempebra innlegg.

Marie sa...

Masse ny viten om regn for meg her! Kjempeflott!

Og no treng me vatn for det er avsvidd både i hage og i beita til dyra våre. Nokre dagar med regn og så kan sommaren komme tilbake. Då skal eg nyte det med større velbehag enn no når alt rundt meg tørstar!

No er det ikkje sikkert at det er sånn i heile landet som det er her og dei uner eg både solskin og varme :)

Camilla :) sa...

Regn gir massevis av fine motiver! ;) Og som du sier; det finnes ikke dårlig vær... ;)