fredag 18. september 2009

ABC i ord og bilder ~ Eg presenterar...


Hr Aasen!! Ivar sådan...


Ivar Aasen vart født 5. august 1813 i Ørsta.
Han kom frå fattige kår, og hadde i utgangspunktet eit heller dårleg skoletilbud.

Men han var svært interessert i skulearbeid, og skaffa seg stor kunnskap ved å lese på eigenhand. Han fekk etterkvart postar som huslærar, og her fekk han anledning til å fordjupe seg vidare i litteratur om hovedinteressene sine, botanikk og spesielt grammatikk.

I Norge var det i 1830-årene debatt rundt arbeidet med ein norsk språkreformasjon, og dette kjende Aasen sannsynlegvis til. I 1836 skreiv han ned for seg sjølv ein plan om å skape "eit sjølvstendig og nasjonalt språk". Året etter reiste han rundt på Sunnmøre og laga ei systematisk oversikt over Den søndmørske Dialekt. Denne var ferdig skreven i 1841, og ved hjelp av dette arbeidet fekk han eit stipend til å reise rundt i landet for å studere dei ulike bygdedialektene, med tanke på å lage eit "ægte norsk Skriftsprog".
I åra 1842-47 reiste han rundt i Norge og studerte dialektane, særlig på Vestlandet og dei indre bygdene på Østlandet, fordi desse dialektene var minst påverka av dansk. Basert på desse undersøkelsane utgav han i 1848 Det norske Folkesprogs Grammatik og i 1850 Ordbog over det norske Folkesprog, og i åra som kom fortsette han arbeidet med å utvikle ei normalform av dialektane. Det kom etterkvart fleire ordbøker og grammatikkar, og dette arbeidet fekk etterkvart avgjerenda betydning for utviklinga av det som i dag er kjent som Nynorsk. Aasens plass i historiebøkene er først og fremst som nynorskens far.
Men større betydning for utbredelsen av det nye skriftspråket blant vanlige folk enn ordbøker og grammatikkar, hadde nok Aasens skjønnlitteratur. Han skreiv ikkje mykje skjønnlitteratur, men var den første som tok i bruk det nye språket i lyrikk. Fleire av dikta hans vart sett melodi til, og blei til sanger som har vore populære opp til vår eigen tid, t.d. Mellom bakkar og berg ut med havet.
Ivar Aasen døydde i 1896.Før han døydde opplevde han at Stortinget likestilte Aasens skriftspråk, landsmål, med riksmålet.Nordmannen
av Ivar Aasen

Millom Bakkar og Berg ut med Havet
heve Nordmannen fenget sin Heim,
der han sjølv heve Tufterna gravet
og sett sjølv sine Hus uppaa deim.

Han saag ut paa dei steinutte Strender;
det var ingen, som der hadde bygt.
"Lat oss rydja og byggja oss Grender,
og so eiga me Rudningen trygt.

"Han saag ut paa det baarutte Havet;
der var ruskutt aa leggja ut paa;
men der leikade Fisk ned i Kavet,
og den Leiken den vilde han sjaa.

Fram paa Vetteren stundom han tenkte:
Giv eg var i eit varmare Land!
Men naar Vaarsol i Bakkarne blenkte,
fekk han Hug til si heimlege Strand.

Og naar Liderna grønka som Hagar,
naar det laver av Blomar paa Straa,
og naar Næter er ljosa som Dagar,
kann han ingenstad vænare sjaa.

Eg må med skam melde at eg enno ikkje har vore på vitjing i det flotte Aasen-tunet i Hovdebygda. Men det kjem, det kjem...

I Ørsta er hotellet namna etter nynorskens far!!
For fleire ordleikinnlegg, klikk deg inn HER!!
Petunia er ordleikens norske mor, og ho har drifta oss trygt og sikkert gjennom heile alfabetet. Sjølv har ho halde seg til eit tema, og DET står det verkeleg respekt av!!
Ho har presentert Bergen på ein framifrå måte, og det er slett ikkje utenkjeleg at ho kan ta æra for straumen av nye turistar som vil bese Bergen etter å ha lese dei flotte presentasjonane og ikkje minst sett dei fantastiske bilda i ABC rundane:0)
Petunia har og bestemt seg for å køyre ei ny ABCrunde med start neste veke, så vil du vere med så heng på!!

18 kommentarer:

Evami sa...

HAr jo hørt og lært masse om Ivar Aasen før,men det har gått i glemmeboka,så det var kjempekjekt å få friska opp kunnskapene sine:) Flotte bilder Line:) Håper dere har litt mindre hustrig vær enn oss,men koser oss læll:) HA ei trivelig helg:) Klem Eva

Sommertid sa...

Han Aasen ja...en kjekk kar det...som har laget spor i Norges historien.
God helg :)

HildeS sa...

Ja, dette var en verdig avslutning på alfabetet synes jeg. Bra.

Camilla :) sa...

Den sangen av Ivar Aasen husker jeg vi sang på barneskolen, der hadde vi nynorsk :)
God helg!!

Anonym sa...

Nynorskens far, Ivar Aasen. Nå fikk jeg virkelig frisket opp litt kunnskap her, takk for det, Line! Og så må du ha ei fortryllende helg, min venn! Klemmer**

Tofo sa...

Kjempeflott innlegg om Ivar Aasen! Pleier å synge "Mellom bakkar og berg" for barnebarnet. Den er så flott!
Flotte bilder Line!

God helg!

Madame sa...

Det er dejligt, så meget jeg lærer om Norge ved at være med i Billed ABC - tak til dig, Line!

God weekend og klem :)

Brit. (lille meg) sa...

Interessant! På folkehøyskolen hadde jeg særoppgave om Ivar Aasen, men det er lenge siden....... Jeg skrev faktisk nynorsk på den tiden, for på folkeskolen hadde jeg nynorsk hele tiden som hovedfag. Vår bygd var nynorsk fram til midten av 60- tallet, og min far var nynorskmann på sin hals. Nå synes jeg helst det blir knotete om jeg skal skrive det.....
Flott løsning av oppgaven! Bokstaven Å er for vanskelig for meg, så jeg blir ikke med på dette.... God helg!:-)

mormonsen sa...

Så bra at du kom på Aasen. Sjøl om nynorsk ikke er offisielt skriftspråk her i min kommune, så ligger det nær min dialekt. Og jeg liker veldig godt å lese nynorsk. Ei bok som jeg anbefaler, er oversatt til nydelig nynorsk: Saman er vi mindre aleine av Anna Gavalda. Herlig bok, en murstein som gikk unna som en røyk. :)

Rimkogeren sa...

Spændende at få indblik i en for mig totalt ukendt norsk sprogforskers liv - Tak for det.
Vi ses nok sammen med mange andre petunianere i den nye runde :-)

Petunia sa...

Et kjempefint og lærerikt innlegg. Vi har nok alle vært der på ungdomsskolen og videregående, der vi har hatet sidemål med hele vårt hjerte. Men jeg har lært meg å like nynorsk i voksen alder. Og ingenting er så vakkert som dikt opplest på nynorsk. Det gir en egen melodi til ordene.
Klem:)

Malys krok sa...

Kjempeflott dette! Så fint å lese om Ivar Aasen, virkelig interresant! Og du, nå har jeg sittet her og sunget: Mellom bakkar og berg. Den er så fin, den sangen. God helg ønsker jeg deg. Klem fra Margit.

TorAa sa...

Fantastisk hva du her leverer.
Dette er toppkarakter fra min side.
---
Ha en herlig helg

Og takk for så mange uker sammen her på ABC

christina sa...

En historielektion, inte dumt!

Ha en fin helg!

Viola sa...

To A'er som meg :) Et veldig lærerikt innlegg du har her! :) Ja tenk, selv om Aasen ikke fikk all den skolegang han ville, så fikk han det til!! Tenk å kunne stå for å rettlede vårst norske språk! Det er ikke lite det! Mellom bakkar og berg utmed havet - er en sang jeg minnes fra min barndom til nå, veldig vakker sang! Ha en flott helg! Klem :)

Lill sa...

Hei hei :0))
Der var eg heime... Han Ivar i Ørsta:0)) Opplevd mykje den karen der han står på sokkelen sin att med rundkjøringa i Ørsta:0))
Nyt søndagen
Klem Lill

Lappedamen sa...

Nå måtte jeg rett og slett synge! Flott og interessant innlegg på Å. Du verden hva vi lærer med denne leken.

Hobbygåsa sa...

Kjempeflott Å-innlegg! Det er alltid gøy å lære litt nytt og se flotte bilder. Håper vi sees i neste runde ABC - ha en fin uke!