mandag 8. desember 2008

Juledukar til begjær....Eg er så privilegert at eg har ikkje mindre enn to bestemødre som er glade i handarbeid!!

Farmor har brodert juledukar til sine fem born og 16 borneborn, og eg har faktisk vore så heldig å få to....Ho har og hekla oldemorstepper til heile gjengen, og tenk for eit arbeid det må ha vore...
Farmor fyllte 86 år i september. Ho trong etterkvart litt meir hjelp og bur no på Nilletun, som eg vil beteikne som det ein før kalte aldersheim.Ho har eit rom ho er fornøgd med, og vert alltidt glad for besøk frå familien.
Sist vi var på besøk i november, hadde ho eit nytt handarbeidsprosjekt på gang.Sidan ho er ramma av leddgikt er nok ikkje hendene sånn som dei ein gong var, men eg tykkjer det er veldig kjekt at ho vedlikeheld interessene sine....
Farmor er ei dame som har opplevd mykje....Av sju systre er det no berre ho og Tante Åse att, noko som ho sjølvsagt tykkjer er svært trist...Ho måtte fylgje mannen sin til grava i 1981....Men det tyngste ho har gjort er likevel å måtte fylgje sin fyrstefødde til grava. Det var eit tungt slag for henne når vi miste Pappa....


Besta vår erklærte i fjor at ho sjølv hadde søkt om plass på omsorgsbustad inne i Ørsta. Besta har budd på Håvoll eller Liadal som det no heiter, og det er ikkje alltidt like enkelt for ei eldre dame å kome seg innover til sentrum og i tillegg så følte ho seg ofte einsam.
No har denne flotte dama fått eit nytt sosialt nettverk, og blomstrar som aldri før...Det er ikkje alltidt ho er heime for å ta telefonen no nei;0)
Besta er opptatt av mange ting, og ein lidenskap er av alle ting sport, og då i særdelesheit FOTBALL!!!
Forstå det den som kan...Ho og mannen i mitt liv har ofte diskusjonar på gang, og eg held desverre ikkje følge....I sommar når vi besøkte henne på sjukehuset var det OL ho var opptatt av. Det var veldig kjekt å få besøk, men når opningsseremonien tok til, nei då fekk vi ikkje kontakt lenger...
Besta fekk nemleg eit langt og ufrivillig opphald på sjukehus i sommar pga at ho datt på kjøkkenet sitt til vår store fortvilelse....Ho hamna på sjukehuset i Volda, og det vart konstantert eit langsgåande brot i lårbeinet.
Fyrst var det ikkje tenkt operasjon, men pga aukande smerter tok dei nye bilder der dei konstanterte at hofta var heilt utsleten og måtte skiftast ut...Men pga det eksisterande brotet var dette litt komplisert og måtte difor opererast i Ålesund.Ho var ikkje heilt med på tanken om operasjon, men ein flott lege i Volda klarte å overtale henne med at dette var naudsynt på ei flott, klar og oppegåande dame som henne.Operasjonen vart utført og Besta var strålande fornøgd. Ingen komplikasjonar eller smerter, og frå å vere avhengig av rullestol klarar ho seg no fint med ein preikestolrullator...Så ein uheldig situasjon vart i dette tilfelle snudd om frå ein hell i uhelle og vinn vinn situasjon. For utan det brotet hadde ho neppe blitt operert...
Besta fyller 85 år den 20 desember, ho er klokkeklar og ei meget bestemt dame...Men det er vel ikkje så rart, nordlending som ho er:0)Ho har forsynt familien med tjukke labbar heile sitt liv...Når vi var heime i november fekk ungane fem par kvar som skulle halde dei varme gjennom vinteren.Ho har strikka dei flottaste kreasjonar til oldebarna sine, og alt har vore flittig brukt...
Denne juleduken som eg viser fram i dag, broderte ho når ho var nesten 80 år!! Ein eineståande prestsjon, for her er det mykje detaljar og bitte, bitte små sting...
Alle dukane er høgt verdsette og vert aldri lagde på nokre bord av frykt for flekkar frå mat, kaffe med meir. Legg dei heller på skjenkane mine, og neste år har eg etter planen ein kommode i gangen der ein av desse vil passe godt!!
Om ein klarar å bevare dei så kan desse fantastiske handtverka til Farmor og Besta overleverast til neste generasjon og:0)
Hva er en Oldemor??
En oldemor er trygg og god
i alt hun gjør og sier
Hun tar deg med til fortidenpå livets gamle stier.
Hun oppmuntrer og trøster deg
på sin egen fine måte
og bringer lattern frem igjen
selv om du ville gråte
En oldemor er kunnskap
og erfaring uten like.
En oldemor er selve Dronningen
i vårt barndoms rike
Når vi er på Voldatur, står alltidt Oldemor og Oldebesta på besøkslista, det er viktig både for meg og ungane mine!! For meg er det viktig å verdsette den eldre generajonen og ta vare på dei... Vi veit desverre aldri kor lenge vi får ha dei!!
Har du juledukar som betyr ekstra mykje for deg??
Oppfordrar deg då til å vise den/dei fram på bloggen din!!

18 kommentarer:

A-mora sa...

Så heldig du er som har to bestemødre:))
Jeg har aldri hatt bestemødre.Det har vært et savn siden jeg var lita.
Så jeg håper at jeg får oppleve og bli bestemor en gang.
Ha en fin kveld

Daisys home sa...

Du er sannelig heldig som har to bestemødre.Jeg kan ikke huske min mormor,men min farmor hadde jeg mye kontakt med.hun døde i begynnelsen på syttitallet.så det er et godt minne og ha med seg i livet og ha opplevd å ha bestemor å springe til.Ser at jeg har fått en utfordring ifra deg tidligere,men den må jeg desverre bare la ligge inntil videre.Men takk for at du TENKTE på meg.så koselig,du har alltid så oppmuntrende og trivelige kommentarer til meg.klem

Mormor sa...

Nydelig håndarbeid. Virkelig verdt å ta vare på. Tenk å ha to bestemødre i live. Mormor har jeg aldri kjent, hun døde før jeg ble født. Men farmor bodde ikke langt fra barndomshjemmet mitt, så henne hadde jeg god kontakt med, men det er mer en 40 år siden hun døde. Nå er jeg selv mormor til 2 krabater som kommer på julebesøk, gjett om jeg gleder meg.

Guttemamma sa...

Så koselig et innlegg!! Har mormor igjen jeg, som jeg er såååå glad i!

Ramme alvor sa...

:) fine dukar, eg trur faktisk at mor mi har alle tre møstra i skuffa si:) Mi bestemor er også glad i å sy. Det er ein rein velsignelse med ein besteforeldre som brukar tia si på generasjonane etter seg. Er innom hjå deg for å takke for fin kommentar på kransen min og for å ynskje deg ein framifrå kveld!

Britt

Tove sa...

Det er nok ikkje berre familien din som har fått nyte godt av Olga sine tjukkelestar! Då eg var mindre hadde eg tjukkelestar som både Pål-Olga og Sjur-Olga hadde strikka! Produktive damer! Eg har ein stasduk som farmor har brodert til meg, stor nok til å bruke på spisebordet utan klaff. Men i motsetnad til deg brukar eg duken heile jula. Den har fått mange slags flekkar, men det meste har stort sett gått av i vask. Det er faktisk farmor sitt største ønske, at vi skal bruke det ho har laga! Så får det heller tolast med ein flekk eller to... Denne duken toler heldigvis godt maksinvask, det er ikkje alle som gjer det!

eie sa...

Å så trivelig,tenk og ha to bestemødre i livet.Mine besteforeldre er døde alle sammen,mine foreldre også.Min mamma ble 91år,hun døde for 1år og5mnd siden.Trist men slik er det.
Hun som du har bilde av først var veldig snarlik min mamma.Takk for hyggelig hilsen på bloggen min.Håper alt er bra med dere.
Håper dere koser dere i denne vente tiden,det har lett for og bli litt stressete synes jeg.
Ønsker en fortsatt god kveld og en god tirsdag.
Klem fra meg...Glad det har rettet seg med pcen.

eie sa...

Jeg glemte og kommentere dukene.
Kjempefine.duker,har man arvet slike må man ta godt vare på dem.
Jeg er veldig glad i slike ting,men er ikke så heldig at jeg har noen og arve etter.Har litt håndarbeid som min mamma har brodert.Ha en god kveld da Line.

Lykkehuset sa...

Hei Line! Så koselig og personelig innlegg. Heldige deg som har to bestemødre:-) Jeg tar fram litt arvet julepynt til jul og tenker på min utrolig gode mormor. Det er kos! Vi blogges, Line! Klem

Ida sa...

Koselig hyllest til bestemødrene dine. Alle som har opplevd bestemødre som dine har all grunn til å være takknemlige ja.
Min mormor er 85 nå og bor fortsatt hjemme.
Hun har vært ett forbilde for meg hele livet.
Vi ble også forsynt med strikkesokker fra henne i barndommen. Husker også hvor stolt jeg var da jeg fikk Mariusgenser av henne.
Siden var det hun som lærte meg å lage vafler og å be "Fader vår".
Gode minner det. :)

Anna Lisa`s hjerteblogg sa...

Hei min venn. Så koselig innlegg. Eg kjenner klumpen i halsen. Syns du er heldig som har så gode bestemødre du kan besøke. Det er så dyrbart. Må så litte til nå for at eg får tårer.... Men det går bra. Var kjekt når dokke kom i haust. Håpa du kjem att snart. Alltid velkommen innom når du er på tur i volda/ mork.
Dukane var nydelege, eg skal sjå om eg har nokre å vise... Ha en fin kveld.
Og en fin dag imorgå. Snart leggetid for meg.
Klem

Tofo sa...

Så heldig du er som har to sånne koselige og flinke bestemødre!
Flotte duker!

Mine er dessverre borte nå, men de levde til de var 90 og 92 år. Begge sydde hardangersøm. Så har endel duker, bla to store middagsduker som de har sydd. og mange små. Begge strikket strømper og mormor heklet også litt. Mormor var sydame i mange år.

Klem :)

Pernille sa...

Så nydelig du skriver om bestemødrene dine! Jeg ble varm i hjertet av å lese gjennom linjene hvor glad du er i dem! Kos deg masse med dem mens du kan. Må være deilig å ha besteforeldre. Selv misa jeg min siste besteforelder da jeg var 8 år.

Har alltid vært fryktelig glad i eldre mennesker!

Så nydelige duker de har laget. En skatt større enn noe annet. Og en skatt du kan gi den neste generasjonen med minner og historier om dine bestemødre!

Jeg er så fri at jeg sender en klem til de begge, men spesielt en til hun nordladsbestemora:) Vi nordleninger må jo ta vare på hverandre;)

Jeg har nydelige løpere som min pappa har sydd. Den store mannen på nesten 2 meter, digre never og en pitteliten nål. Han broderte så vakkert at en nesten ikke kunne se hva som var baksiden av løperne. Veggbroderi til jul laget han også til meg. Så klinket han oppheng til det og sveiste på bokstaver og årstall.

De er noe av de største skattene jeg har. Og jeg tør ikke å ha løperne på bordet når det serveres kaffe. Jeg er livredd for dem.

Kanskje jeg skal blogge om dem en dag?

Ha det godt og kos deg med bestemødrene dine:) Og husk klemmene og en hilsen fra Nordland;)

Klem fra meg:)

kate sa...

Så utrulig heldig du er som har to bestemødre. Jeg mista mi mormor for 7 år siden og det var utrulig tungt å miste henne for vi var veldig knyttet sammen. Farmor mi døde i fjor sommer og det var minst like trist...
Mine unger var også veldig glade i sine oldeforeldre,og jeg syns det er viktig at ungene lærer seg å verdsette den eldre generasjon. Som dine bestemødre, var også mine kjempeflinke med håndarbeid. Mormor broderte de flotteste bilder og farmor strikket votter og lester til oss:)
Ha en flott dag,Line:)
Goklæm fra Kate:)

Black Feathers sa...

Så nydelige duker og koselig innlegg om beste mødre. Jeg må bare si at jeg synes du er utrolig flink til å ha nye innlegg hele tiden.
Jeg vokste opp selv med to sett besteforeldre i live og det har betydd utrolig mye for meg. Min farmor, som jeg forøvrig var sterkt knyttet til døde da lillefugledatter var bare 6 månder. Men vi hadde nettopp vært på besøk hos dem. Hun døde en uke etter at vi dro. Heldigvis så fikk hun sett datteren min. Farmoren min laget ting, og heklet de mest utroligste ting, jeg har masse ting hun har laget. Det er veldig koselig å tenke tilbake på.

Ha en super dag ;)

Magny sa...

så flott!!
og så heldig du er som har besteforelder i live...
Flott med slike broderte dukar, har ikke selv...
stor klem til deg og fiiin dag~~~~

eie sa...

Har noe til deg på bloggen min.

Anonym sa...

Hei Line
Måtte innom og kike på bloggen din. Skikkelig fin var den, har lagt mykje arbei i den. Ønsker dokke alle ei fin julefeiring og eit godt nytt r. Takker for koselig julehelsin.
Klem fra tante Randi