tirsdag 28. oktober 2008

Morosam utfordring

For ei tid tilbake vart eg utfordra av Tove i Tankar frå ein kvardag om å vise fram på bloggen kva bøker som er til glede, nytte og inspirasjon for meg. Dette var ei utfordring som er av det slaget eg likar, altetande bokorm som eg har vore heile mitt liv. Mamma og Tante Randi ler hjerteleg framleis når dei snakkar om Linda og mi si kommunikasjonsform når vi var i 10 - 12 årsalderen.

Samtalane våre utarta seg omlag slik:

Linda: Kva side er du komt til?

Meg: 36, du då?

Linda: Mmm, 38...

Stillheit...

Meg: Oj, då er du komt lenger enn meg. Spennande?

Stillheit... Eit spørjande blikk, ho ser opp...

Linda: Ja, veldig. Nancy har fått ei spennande sak i denne boka, i di då? Komt langt no?

Laaang stillheit...

Meg: Veit det er spennande sak i di bok, las den forrige veke...Likte den betre enn denne. Side 84, du då?

Sånn sat vi i fleire timar, men fornøgde var vi, sidan vi fekk dyrka felles leseinteresse samtidig som vi fekk vere i lag. For dei uinnvidde må eg opplyse at det sjølvsagt var Nancy Drew vi las på den tida!!

Linda og eg har vore bestevenar sidan vi vart fødde, og ho er den personen som har hatt størst betydning i livet mitt. Vi veit absolutt ALT om kvarandre, og dersom eg har det tungt og vanskeleg er Linda i bakgrunnen, trygg og stødig....Dersom eg har det godt gledar Linda seg med meg....Vi treng ikkje alltidt bruke ord for å oppfatte korleis den andre har det....Vi kjenner kvarandre så godt at vi fangar opp kjensleregisteret lenge før den andre opnar munnen...Ord vert fattige når eg skal prøve å beskrive kor mykje ho betyr for meg, og eg er så uendeleg glad i henne:0)

PICT0016

PICT0030

Skjønnlitteratur har ein sentral plass ho meg, og eg har god spredning på det eg les.... Forfattarar som har spesiell betydning er Anne Karin Elstad(har lest ALLE bøkene henna), John Grisham, Nora Roberts. Slukte triologien om Kristin Lavransdatter... Abonnerer på serien Spenning frå Harleqin, ikkje så veldig djupe, men greie bøker å lese... I si tid las eg heile serien Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo, serien står i bokhylla enno...Fagbøker høyrer sjølvsagt med i samlinga, det er viktig å halde seg oppdatert....

PA250071

PA250055

PA280168

Eg likar å lage mat, og invitere gjestar til eit godt måltid og hyggjeleg lag, så matbøker har ein sentral plass hos meg...Elskar og å prøve ut nye kaker, og når ungane har bursdag får dei velje ut kva kake eg skal lage.Kan love dokke at her har det vore mange utfordringar;0)

PA250045

PA250046

PA250048

PA250049

PA250050

Den øverst boka har fulgt meg sidan 1992, då eg gjekk helse og miljø i Ørsta, og i den noterar eg med stø hand ned alle favorittoppskriftene mine...Den er velbrukt og ber preg av det, som dokke kan sjå!! Eg tykkjer og at det er kjekt å nyttiggjere seg av det som naturen har å by på, og då er det naturleg å ha ei bok om safting og sylting i heimen. Huskar at eg fann denne boka på sal, og betalte 20 kroner for den. Eit skikkeleg KUPP!! Kakepyntarar må sjølvsagt ha kakebøker, 7 x 7 slag er ei flott bok om julekaker og kan anbefalast på det varmaste...Kokebøker for barn høyrer heime i mitt kjøkken, for eg tykkjer det er viktig at ungane får vere med på matlaginga. Og for alle som er vaksne opp med Ingrid Espelid Hovig på NRK er det sjølvsagt eit "must" å ha ei av hennar kokebøker, eg har den blårutete kokeboken:9)

Når ein inviterar gjestar er det sjølvsagt viktig med pynta bord, og difor har eg slike bøker i bokhyllene...Har brukt nokre timar på å bla i desse...Planlegginga er jo halve kosen;9)

PA250066  PA250068

PA250067

PA250069

PA250058 PA250059_01

Ei bok som og har vore mykje bladd i og som vi har funne inspirasjon og henta gode idear frå er denne:

PA250056

PA250057

I førjuletida hentar vi fram desse flotte bøkene:

PA250060_01 PA250063

 

Denne nydelege boka har fulgt meg i mange, mange år, og eg vert like rørt kvar einaste gong eg les den... Historien handlar om seks morlause born, med ei ung stemor og ho og faren har fått eit born saman. Faren er fjern og fråverande og stemora prøver så godt ho kan å halde styr på dei viltre ungane. Dette går sjølvsagt ikkje så bra, og det er ei  nydeleg bok om oppvekst,livet og syskjenkjærleik. Det er ein særdeles trist slutt, der eit av borna døyr etter at ho har redda ein av dei andre. Det er vel opprinnleleg ei ungdomsbok, men eg les ho like gjerne i dag, og gret like mykje undevegs kvar einaste gong....

PA280171 

Og til slutt så har BARNEBØKER ein sentral plass i bokhyllene våre. Når eg var lita, vart eg lest mykje for, dette er gode stunder med viktige verdiar som eg har ynskt å vidareføre til mine born... Vi les om morgonen, vi les om kvelden, vi les når vi skal kose oss, vi les når vi er sjuke, og vil les for å trøyste. Ei lesestund i lag med borna er uvurderleg, det skapar ro, harmoni og nærleik, vi kan formidle mykje gjennom illustrasjonar og ord... No er Leselystaksjonen 2008 sparka i gang, og no er det ungane mine som les til MEG før dei skal legge seg...

PA280168_01

PA280170

PA260091

Håpar nokon har hatt nytte og glede av den lange bokvandringa mi, og kanskje blitt litt betre kjent med meg??

Sender utfordringa vidare til

Vibeke 

Tara 

Kari 

Randi

Klem, Line

11 kommentarer:

Lille meg sa...

Jeg ser at du har ey allsidig interessefelt! Artig å se hav andre leser. Selv fikk jeg denne utfordringa for litt siden, men har ikke gjort så mye av det som det du har gjort.
Ja, det er godt å ha gode venner.
Jeg hadde også ei barndomsvenninne som jeg hang sammen med stadig vekk. Men dessverre, da hun var 6 år, flyttet familien fra heimbygda mi. Men vi har kontakt fortsatt, selv om det ikke er så mye.
Ha en fin kveld!:)

Gamlå sa...

Heisann og ja dette her var laaaaaaaangt innlegg:) og jeg koste meg med dette.:)

Som deg har jeg også en venninne som du her beskriver, og hun har jeg hatt siden vi var 3 år!! Lo godt av dere to som leste bok og var veldig opptattet av hvor langt dere var kommet. Kjenner meg godt igjen der:).

Skal si du har bøker og så mange spennede også!! Et lite mini bibliotek vil jeg si!!

Gratulere med alle " utmerkelsene " de er du alle velfortjent!!

Ønsker deg og dine en fin kveld.
klem fra Gamlå

happy in pink sa...

så gøy å se noe av det du leser...og tusen takk for utfordringen, den gleder jeg meg skikkelig til!!! bor en lesehest i meg og;)))

koselig historie du fortalte om venninda di...min bestis i den alderen kunne ikke fordra å lese...så jeg måtte nok lese på senga...hi-hi....

ønsker deg og dine en skjønn kveld!!!
klem fra tara:)

Tante Mimmi sa...

Takk for besøket!:)
x fingrane for deg eg;)
Så nydeleg du fortalde om veninna di, vart nesten litt misunneleg!;)
Og bok utvalet var stort og mangfaldigt!..og historien var sååå søt!

Anonym sa...

Koselig å se at det er mange flere enn meg som setter pris på bøkene og deres plass i vår hverdag. Har bestandig elsket å lese, og Nancy Drew var en stor favoritt da jeg var yngre...leste også Hardy guttene.
Nå som jeg er voksen er jeg alltlesende, men er spes glad i krim. Skal begynne på Stieg Larssons triliogi nå og det gleder jeg meg til. Kevin er også veldig glad i bøker så vi bruker biblioteket mye :)

KKannDesign sa...

Ojojoj - her var det masse bøker - herlig! Jeg liker også å lese bøker - målet er å lese ei bok i måneden! Jeg har masse faktabøker også - liker hobbybøker, foto, lappeteknikk, osv osv..smil!

Tuuuuuusen takk for award - det setter jeg sååå utrolig stor pris på, tusen tusen tusen takk!! Jeg takker og bukker og noterer at jeg har fått den fra deg! jeg legger ikke awardene jeg er så heldig å ha fått inn på bloggsiden min - da jeg syns det ble litt rot i systemet. Men som sagt TUSEN TAKK!
Du er en kjær bloggvenn!

Klem fra KKann

kate sa...

Så utrolig rørende og fint du beskriver det varme, nære vennskapet til di venninne, dere er virkelig heldige som har hverandre:)Har ei sånn nær barndomsvenninne jeg også, men hun har bodd i Oslo i 20 år så jeg savner henne ofte selv om vi snakkes på telefon..
Å du verden så allsidige du er i forhold til bøker. Jeg leser bøker i perioder, spesielt når det er ferie, men skulle gjerne lest mye mer..
Ha en fin onsdag,
klem fra Kate:)

❤ SessanochPrinsessan ❤ sa...

Pustet lettet ut att inte jag fick denna utfodring..... Jag hade slitt litt kan man säga, mina böcker ligger i papp esker i torr boden sedan vi flyttet in i detta hus utan väggar att ha bokreoler på.......
*SKAM*

Men dua mig villken samling du har!!

God klem & trevlig vecka

minishabby sa...

God morgen Line!
Så utrolig rørende du skriver om venninda di. Er deilig med sånne mennesker rundt seg som en kjenner en bedre enn seg selv.
Jeg har også en sånn venninde. Har vært bestiser siden 1 klasse på barneskolen. Og hun har bursdag i dag:)
Kjempemorsom utfordring! Jeg er en skikkelig lesehest så det var moro å se hva du liker å lese. Jeg leste også mange Nancy Drew, og Bobseybarna, og Hardyguttene, og mange, mange mer...
Ha en flott dag kjære venn.
Stor klem Elin!

Anonym sa...

Hallo Line! Dette var morsomt å lese - for jeg er også en bokorm av dimensjoner. Ser at vi har noen av de samme bøkene, også:) Så klart jeg tar utfordringen - elsker utfordringer jeg! Blir helt rørt når jeg leser om deg og venninnen din - et vakkert forhold dere to har. Og så må jeg si grattis med alle utmerkelsene du har fått - skjønner godt at du har fått alle dem; det er fordi at du er du,det, en nydelig god og varm sjel som jeg er så glad for å kjenne. Klem til deg**

Kathrine sa...

Koselig innlegg du har her:-) Og ja, vi leste Nancy Drew da jeg var ung og ja!! Har ikke lest dem om igjen som voksen, eller sett filmen. Vil leve på de gode minnene de ga med i barndommen.

Mor leste for oss da vi var små. Bl.annet en bok som var så trist at mor satt og gråt og gråt..."Frostmoborna", det er alt jeg husker at den het. Dette var en veldig gammel bok, ganske slitt og med brunt omslag. Bare trist, tris, trist...Nå greier jeg ikke sånne bøker (eller filmer)om triste barndommer. Minner meg så om denne boka...

Huff, nei dette ble da trist du? Gamle kokebøker er flotte! Og den jeg bruker mest, er den jeg har laget sjøl. Klippet ut- og notert oppskrifter.
Her i huset har vi f-r-y-k-t-e-l-i-g mye bøker:-) Vegger fulle fra stua, i andre etasje og på loftstua. Kan ikke tenke meg et hjem ute bøker.
Og det er flott at ungene får leseglede:-) Kjempe! Ha en fin dag, Line:-)

Klem